Publikacija s medaljonom

Publikacija s medaljonom

Period štampe i izrade ove publikacije bio je za nas pun izazova.
I ako je tiraž bio mali, gledajući iz ugla štampara, posvetili smo se izazovima sa puno pažnje. Ideja izdavača je bila: knjiga u deluxe opremi, crni kožni povez sa blindrukom i srebrnim foliotiskom, uz knjigu je urađena mapa u beloj koži, unutar mape je štampana grafika sa jedne strane i liveni su medaljoni od bronze, koji su aplicirani sa leve strane, obe publikacije je trebalo upakovati u tvrdu kutiju izrađenu od crne svile sa štampom na bočnim stranama u srebrnoj boji.

Prvi veći izazov je zahtev našeg klijenta da koža za knjigu bude jareća, izuzetno mekana pod rukom, i relativno malih dimenzija u izvornom stanju, nedovoljno dobre kože... Par puta smo morali da intervenišemo kod dobavljača kože na kvalitet, ali uspeli smo da dobijemo na kraju kožu bez rupa po njoj, bez oštecenja od transporta i lošeg rukovanja.

MedaljonDrugi izazov je svakako bio medaljon od bakra, koji je dvostran. U saradnji sa livnicom, prvo smo pristupili izradi prototipa i pravljenju odlivka. Prvi put smo se susreli sa tehnologijom rada u livnici, ne znajući da je to dugotrajan proces, uspeli smo da uđemo u tzv cajtnot, tj smešilo nam se probijanje zadatog roka za završetak produkcije. Za odlivak nam je trebalo skoro tri nedelje, a posle, po dobijenom odobrenju od klijenta, livnici je trebalo još nedelju dana da napravi odlivke medaljona. Dok je livnica vredno radila svoj deo posla, mi smo sa druge strane spremali mape u koje je trebalo da se ubace medaljoni. Napravili smo mape od bele kože, oštampali grafiku, pripremili udubljenje u mapi u koje treba da se postavi medaljon. Udubljenje, tj. krug smo dimenzionisali pomoću prvog odlivka, medutim kada su svi medaljoni stigli... U štampariji jedan milimetar je zakon, ali izgleda da to pravilo u livnici ne postoji, ni jedan medaljon nije bio iste dimenzije. Naravno nisu to velika odstupanja, ali u neka udubljenja medaljon nije mogao da uđe, dok je iz nekih ispadao... I tako smo mi osvanuli, ali sve je na kraju ispalo kako treba.

Publikacija je osvanula završena, u roku, svi prezadovoljni.

Date

19 april 2017

Categories

Štamparija

Budimo u kontaktu

Štamparija

Propaganda Jovanović

Ratislave Slave Zagorčić 7
Ledine, Novi Beograd 11077

+381 11 3341 164

+381 63 8787 215

info@stamparijajovanovic.rs

Isporuka

Dostava štampanog materijala brzom poštom!